ProMusic Magazin

Magazin za profesionalne muzičare

Guitars

Vox Virage II DC

Prve dve Vox Virage gitare su nastale 2007. godine, a nove serije su nastale 2010. godine i to 33, 55, 77. Virage gitare su dobile ime po francuskoj reči što znači red i obuhvataju single-cutaway i double-cutaway, i to hollow body, za razliku od 33 i 55 koje su solid body.

Gibson ES-335 je bila inspiracija za Virage DC, iako je ova gitara konturisana sa inovativnom semi-hollow body konstrukcijom. Postoji još dosta stilskih sličnosti, pored toga što su sve gitare proizvedene 2010. godine sa MaxContact bridge-om, CoAxe magnetima i 3D-stil konture telo, koje je inspirisalo naziv za gitaru.

Za razliku od ostalih modela, Virage gitare su napravljene u Japanu i dosta su skuplje, okrenute prema poznavaocima ili umetnicima. Cherry-finish DC je napravljeno od čvrstog afričkog mahagonija, ručno biranog, što ga znatno razlikuje od ES-335 koja je od laminata javora i vratom od mahagonija.

Iako je inspiracija očigledna, ostalo je samo na tome, veličina Vox-a je za 10 posto manja od ES-335. Telo je napravljeno iz dve polovine – prednja ploča i zadnja sa stranicama. Svaki deo je uklesan spolja i iznutra na CNC mašini.  Pored prednjeg i zadnjeg zakrivljenja, telo je zakrivljeno i iz profila. Završetak izgradnje je besprekorno, čiste bele ivice su jasne, f-rupe (koje su oblika inlay-a na fingerboard-u).

Vrat ulazi u telo preko isturenog nagiba. Prvi prag je 21.5mm, a 12 22.95mm, što nije preterano veliko, ali ima dovoljno mesa da osećaj ne bude mršav. Vrat je čisto vezan za fingerboard od ružinog drveta i ima 22 besprekorno stavljena medium jumbo praga.

Nut je klasifikovan kao sintetički samopodmazujući, iako izgleda kao kost. Žlebovi za žice su perfektno glatki i bez trenja. Obe gitare u Virage II seriji koriste isti hardver i elektroniku kao i 55 i 77 serija.

Odlično konstruirsan od livenog aluminijuma MaxContact bridge ima tune-o-matic prevoj. Žice ulaze sa zadnje strane. CoAxe magneti rade dosta drugačije od Three-90, objašnjava dizajner Eric Kirkland. Virage gitare nude veliki opseg izbora zvuka. Novi CoAxe magneti koriste dva elemnta, svaki od njih daje unikata i sofisticiran ton, ali i svaki od njih ostaje nečujan. Pasivni analogni tone kola nude Master Volume i Master Tone kontrolu kako biste definisali svoj individualni zvuk. Lako korišćenje omogućava brzu promenu u toku sviranja.

CoAxe dizajn magneta uključuje centralni red pole-pieces zatvoren u visoko-impedansnom kalemu koji je okružen namotajem niskog otpora, koji poništava šum. Glavni dizajner, Erik kirkland kaže: ,,Osnovna ideja je da su kalemovi koakcijalni: oni su na istoj ravni, nisu složeni. Prednost je ta da centarlni namotaj može da radi kao pravi single-coil, a spoljni koji utišava zvuk namotaj je izvan magnetnog polja.“

Početni tri humcancelling modovi zvuče približno ovome, samo bez pada nivoa zvuka u klinu koji su zapamćeni kod originalnog Virage-a. U suštini prekidač je više od ,,karakter“ prekidača. Spušten ka dole dobija se lead voice, dosta sjaji i manje debljine.

Srednji položaj je crunch, malo širi i puniji od clean-a, ali i dalje sa sjajem. Generalno, DC svakako u drvetu, sadrži dobar balans mračnog i svetlog tona. Povećajte gain, promenite na crunch bridge magnet, na P-90 i radiće odlično sa dubinom koja vam treba. Neck magnet radi jednako dobro, sa dovoljno attack-a i dubine tako da ne zvuči prevše kašasto.

Preuzeto sa sajta Sky Music Centre

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *