ProMusic Magazin

Magazin za profesionalne muzičare

Studio Equipments

Studijski monitori KRK V-Series

Postoji toliko mnogo studijskih monitora koje se nude na tržištu gde svaka kompanija  oseća potrebu da nas nečim privuče: „Mi smo najglasniji!“,  „Mi smo najjeftiniji!“, „Mi smo najskuplji!“, „Mi smo najbelji“, „Mi smo najcrnji …“ i tako dalje.

Osvežavajuća vest stiže u vezi nove serije Krk monitora V-series 4 za koju kompanija tvrdi da je upravo ono što želimo – ili bi trebalo da želimo od monitora: „Specijalno dizajnirani za audio produkciju tamo gde je reprodukcija kritična.“. Nema trikova ni luckastih tvrdnji.

KRK je osvojio fanove širom sveta zahvaljujući njihovom „vajb“ (vibe) zvuku koji je dubok i snažan i pogodan za rock i hip-hop ali sa druge strane nije precizan jer nije „flat“ odnosno nema ravnu karakteristiku pa vas, na taj način, „laže“.

Naravno, argument je da je ravna karakteristika bolja nego Vibe jer vi želite da čujete sve prirodno,  ali, sa druge strane, „našminkana“ karakteristika omogućava više entuzijazma za rad na uštrb preciznosti ili kvaliteta.

Postoje tri modela monitora u V-seriji 4 sa identičnim jednoinčnim kevlar visokotoncem, ali različitim veličinama bas zvučnika: 4″ u modelu V4 S4, 6,5″ u modelu V6 S4 i 8″ u modelu V8 S4.

Jedna od nama bitnijih parametara su Low and High Control settings koji nam omogućava da izaberemo jedan od sedam opcija ekvilajzera prema prostoriji u kojoj se nalazimo.

Najmanji V4 S4 je veoma kompaktan monitor čvrste građe. Ako bi od njega očekivali najmanje u bas frekventnom spektru bili bi u pravu. Međutim, ono što je iznenađenje je samo koliko je „snažan“ u ostalom delu spektra,  visoki su snažni, a srednji opseg je ravan (flat).

Ako ste navikli na KRK vajb možda ćete biti razočarani, ali ovi „malci“ se dosta koriste u malim studijima i desktop ili projekta set-up-ima. Ukoliko pažljivije podesite sve opcije EQ-a mogu raditi odlično, ali ako ih koristite u većim studijima ipak će raditi onako kako bi i očekivali s obzirom na njihovu cenu i veličinu.

Veliki V8 S4 su već sasvim druga priča. Oni su, kao i motori sa istim imenom, napravljeni za snagu. Zahtevaju i „žešće“ podešavanje da biste dobili najbolje od njih.

Rezultati testa ovih monitora su izuzetna tačnost i stereo slika za koje bi, sa nekim drugim monitorima, morali potrošiti mnogo više novca. Balans gornjih i donjih opsega jednostavno eksplodira u miksu u delovima koje želite da čujete, omogućavajući da ekvilizacija bude veoma laka.

Bass End je prijatno čvrst i brz a ambijent zvučnika je još jedna svetla tačka koje omogućava prelepo prelivanje frekvencija i omogućava da efekti jasno izađu na videlo.

Jedina, i to veoma mala, zamerka je odziv srednjeg opsega. S obzirom na prirodu dizajna to je i očekivano tako da bi trebalo ići malo opreznije sa visokim i niskim opsegom da bi srednji opseg na pravi način „prošao“ u miksu.

V-Series 4 – Key Features

Shared
● 2-way active studio monitors
● Enclosure type: MDF/Aluminium
● Tweeter: 1-inch kevlar dome ferrite
● Connections: XLR and RCA analogue
● EQ settings:
49 user selectable

V4 S4
● Woofer: 4” cast aluminum frame, Kevlar cone, ferrite magnet
● Max SPL: 110 dBSPL
● Freq range: 50Hz – 24kHz
● Output power LF 55W, HF 30 W
● Dimensions: 256x166x218mm
● Weight(kg): 5.8

V6 S4
● Woofer: 6.5”
● Max SPL: 115dB
● Freq range: 45Hz – 22kHz
● Output power LF: 125w, HF 30W
● Dimensions: 353 x231 x 288mm
● Weight (kg): 9.4

V8 S4
● Woofer: 8”
● Max SPL: 118dB
● Freq range: 29Hz – 24kHz
● Output power LF: 200w, HF 30W
● Dimensions: 435 x284 x 347mm
● Weight (kg): 14.4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *