ProMusic Magazin

Magazin za profesionalne muzičare

Zanimljivosti

Kako sačuvati gitaru tokom putovanja

Kako savršeno spakovati gitaru dok ste na putovanju i ​​kako je sačuvati od promena temperature i vlažnosti?


Da li nosite gitaru sa sobom na svoja putovanja? Bilo da je za razonodu ili u profesionalne svrhe, bezbednost instrumenta tokom putovanja može da bude veoma stresno iskustvo. Ako je tako, nastavite da čitate, jer ćemo dati niz bitnih saveta za bezbednost gitare tokom putovanja.

VRSTA KOFERA

Dakle, počnimo sa prvom i najbitnijom stavkom – koferom. Treba maksimalno izbeći torbe odnosno SOFT CASE-ove već treba izabrati NAJTVRĐI i NAJLAKŠI kofer koji možete naći na tržištu. Tvrdoća i žilavost kofera će štititi dragoceni instrument od udaraca tokom putovanja ali i štititi od katastrofalnog rukovanja odnosno utovara/istovara od strane bezobzirnog osoblja aerodroma.

S druge strane, kofer mora biti što laganiji da ne dođete u situaciju da, uz ostalu opremu i prtljag, imate prekoračenu težinu prtljaga koji unosite u avion što povlači veoma visoke penale za svaki prekoračeni kilogram.

Unutrašnjost kofera mora biti prilagođena veličini i obliku gitare tako da ona NI U KOM SLUČAJU NE SME „šetati“ u njemu. Ukoliko oko tela gitare postavljene u kofer, ima“viška“ prostora, tokom putovanja gitara može udarati o stranice i može se oštetiti kao da je nosite bez kofera.

Kofer treba imati jake bravice od kojih se najmanje jedna zaključava. Poznato je da takvi koferi mogu koštati i do 400 evra ali je instrument sigurno dosta skuplji…

NALEPNICA LOMLJIVO!

Vama je poznato šta se nalazi u koferu i koliko je taj sadršaj vredan i osetljiv, ali drugi ne znaju i treba im, na neki način, dati do znanja. Stavljanje nalepnica „Fragile“ odnosno LOMLJIVO će definitivno povećati šanse da drugi, koji dolaze u dodir sa instrumentom, budu oprezniji. Ovo važi i ako gitaru nosite sa sobom kao ručni prtljag, ili ako je čekirate kao prtljag.

SET UP GITARE

Da biste bezbedno prevezli gitaru od tačke A do tačke B, set-up odnosno postavka gitare je od suštinskog značaja. Prvo što treba odraditi je opuštanje žice na gitari. Zbog promena u vazdušnom pritisku, temperaturi ili vlažnosti vazduha, drvo i žice gitare mogu početi sa dilatacijom. Neke gitare to mogu da podnesu bolje od drugih, ali rezultati mogu da variraju i bez vizuelnih promena (pucanje žica, vrata ili tela). Otpustite žice za oko 1,5 ton kako bi sprečili da se to dogodi.

Tokom kopnenog putovanja, temperatura unutar vozila može biti veoma visoka. Ako su ove ekstremne temperature previsoke za ljude, takođe su previsoke i za vašu gitaru! Dakle, ne parkirajte vozilo na suncu ili ponesite gitaru sa sobom!

Vlažnost vazduha je takođe jedan od faktora koji mogu izazvati ozbiljnu štetu na gitari. Postavljanjem sredstava koji sakupljaju vlagu u kofer gitare imate problem manje za brigu. Ako se gitara nalazi u sredini sa velikom vlažnošću, ona će apsorbovati određenu količinu te vlage, čime se širi i može doći do eventualnog pucanja tela ili vrata. „Dehumidifier“ odnosno sredstva za apsorbovanje vlage će sakupiti tu vlagu  umesto gitare.

ISPUNJAVANJE KOFERA

Unutrašnje dimenzije kofera prilagođene dimenzijama tela gitare već smo pomenuli ali ne i prostor oko vrata gitare. S obzirom da svaki kofer, između mesta za vrat gitare i police koja se koristi za prateći sadržaj (štimer, kablovi, rezervne žice i sl.), ima poprilično mesta, popriličan broj gitarista popunjava taj prostor priborom, pedalama i sl. Sve te stvari se, tokom transporta, mogu slobodno kretati u koferu i ozbiljno oštetiti gitaru.

ŽICE I FRETBOARD

Kada se gitara nalazi u sredini sa puno vibracija, kao što je avion, žice će početi da vibriraju. Stalne i visoke frekvencije vibracija žica mogu prouzrokovati oštećenja pragova zbog stalnog kontakta pa je poželjno, iz predostrožnosti, postaviti krpu između žica i fretboard-a.
MESTO U PRTLJAGU

Ovo nije nikakva velika mudrost, ali se potrudite da postavite gitaru na vrh ostalog prtljaga. Ako putujete kolima ili autobusom, postavite svoju gitaru na vrh, pogotovo ako ne koristite tvrdi kofer.

NE OTVARAJTE ODMAH

Ostavite kofer zatvoren nekoliko sati nakon leti ili vožnje u vrelom autu. Gitara treba da se polako prilagodi sobnoj temperaturi. Otvaranje bez vremena aklimatizacije može dovesti do previše brze promene u temperaturi i vlažnosti, što može izazvati oštećenje gitare.

Putovanje sa svojim instrumentom može biti veoma stresno iskustvo. Ali poznavanjem i razumevanjem ovih trikova, možete drastično smanjiti šanse za oštećenje gitare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *